mybabysaurus

Sta su ustvari savremene platnene pelene?

To su pelene sivene od pamuka u obliku jednokratnih pelena. Kopcaju se pomocu cicka ili drikera. Ne bacaju se u smece vec se peru i ponovno koriste. Ne zahtjevaju peglanje i upotreba je jako jednostavna.

Vrste platnenih pelena:

1. Nepropusne pelene imaju sasiven vanjski nepropusni sloj za pelenu.

- AIO pelene (all in one) koje imaju sve u sebi (nepropusni sloj, umetak) i najlakse su za koristiti. Njihov umetak moze biti usiven u pelenu ili odvojiv.

- Pocket pelene koje imaju dzep u koji se umece umetak i tako se postize brze susenje pelene i samim tim i brze vracanje u ponovnu upotrebu..

2. Propusne pelene zahtjevaju cover (zastitne gacice) za koristenje pa postaju nepropusne. Takve pelene mogu biti

fitted (umetak usiven unutar pelene),

pocket (umetak se umece)

split (umetak je odvojen od pelene i stavlja se drikerima na pelenu)

Od tipova zavisi vrijeme susenja i jednostavnost upotrebe.

Velicine platnenih pelena i cover-a (zastitnih gacica)

OS = one size - beba ih koristi od rodjenja do odvikavanja

NB, S, M, L – beba ih koristi kad dostigne velicinu

Koliko je komada dovoljno?

Za koristenje samo platnenih pelena dovoljno je 20-25kom kako bi se prale svaki 3-4dan.

Za koristenje platnenih pelena i jednokratnih dovoljno je 10kom

Zastitnih gacica je dovoljno 3kom za svaku velicinu.

Koristenje pelena – bebu je potrebno premetati svakih 2-2,5 sata a nocu je mozete slobodno ostaviti u malo debljoj nocnoj varijanti. Pelene se lagano skidaju i stavljaju na bebu. Bebinu guzu nije potrebno tretirati bilo kakvim kremama. Mokre i prljave pelene nosite do kante za drzanje umjesto kante za smece. Ako ste presvukli bebu i osjetite da je kakila naravno da cete je odmah ponovo presvuci. Koristenje vlaznih maramica takodje nije potrebno. Beba se opere pamucnim krpicama i mlakom vodom ili pod mlazom vode. Ako je moguce ostaviti malo guzu da se vjetri.

Pranje i odrzavanje –Kupljene platnene pelene potrebno je namočiti u vodu 24 h kako bi prije prvog pranja postigle najveću moć upijanja. Nakon namakanja operite ih na 60ºC koristeći jednu kasiku deterdženta za pranje vesa.

Prljave pelene se drze u plasticnoj kanti sa poklopcem u suhom ili mokrom drzanju. Mokro drzanje je da napunite kantu vode i u njoj potapate prljave pelene.

Suho drzanje je da prljave pelene stavite u kantu.

Ako su pelene ukakane potrebno je isprati kaku, baciti je u solju i onda pelenu staviti u kantu. Mogu se koristiti i papirici koji se stave na pelenu koji pomazu da se kakica lakse odstrani i baci. Dečiju stolicu bi i sa jednokratnih pelena trebalo isprazniti u WC šolju, ali roditelji to uglavnom ne rade. Fekalije su prema SZO-u biološki opasan otpad.

Kada se napuni kanta ubacite pelene u masinu sa pranje, peru se na 60stepeni sa jako malo deterdzenta i bez omeksivaca. Umjesto omeksivaca mozete koristiti alkoholno sirce.

Poslije pranja pelene je potrebno prostrijeti da se suse i ovisno o vremenskim prilikama jako brzo ce biti spremne za novu upotrebu. Ne peglaju se. Dokazano je da se sve stetne bakterije ubijaju na 60stepeni pa se pelene ne otkuhavaju. Mogu se susiti u susilici.

Materijali za izradu pelena – pamuk, pamucni velur u odnosu 80:20, PUL - poliuletan laminat, vuna – koristi se za izradu zastitnih pelena tkz socker-a

Ekonomska racunica - Sve vise roditelja se odlucuje za koristenje savremenih platnenih pelena. Pored zdravlja djeteta ipak je prva finansijska strana. Koristenjem platnenih pelena stedite novac jer i pored novca ulozenog u kupovinu, pranje, struju mnogo je manja investicija nego stalna kupovina jednokratnih pelena. Racunajuci paket platnenih pelena od 20kom*prosjecna cijena od 18-20KM = 360-400KM za cijeli pelenaski staz. Kupovinom jednokratnih trosi se mjesecno u prosjeku 2paketa = 70-80KM *24mj min (neka djeca nose pelene i do 3-4godine) = 1680 – 1920KM a ta brojka raste ako se dijete nije odviklo sa 24mj. Razmislite da sav taj novac polozite na djetetovu knjizicu ili osiguranje. A da ne racunam jos drugu cinjenicu da iste pelene moze koristiti i drugo dijete.

Sta je sa zdravljem beba? Na mnogim reklamama za jednokratne pelene poticu da je suha guza = zdrava guza. Bebina guza u platnenim pelenama nije ni mokra ni suha vec blago vlazna. Pelena upija tekucinu i drzi je unutar slojeva. I to bebi ne smeta. Istraživanja su pokazala da je pojava pelenskog osipa neovisna o vrsti pelena, jednokratnima ili platnenima, ali je direktno ovisna o ucestalosti mijenjanja pelena. Jednokratne pelene upijaju veliku kolicinu tekucine sto uzrokuje da ih roditelji mjenjaju rjedje. Pošto dijete u jednokratnim pelenama nije svjesno svojih fizioloških funkcija, jer se tekucina odmah upije - djeca koja koriste jednokratne pelene puno kasnije se odviknu od pelena. Nekad je bilo nezamislivo da dijete troši XXL pelene do 3 i više godina, sad je to uobicajena pojava.

Pregrijavanje od 1° C koje se dogada u jednokratnim pelenama s plasticnim vanjskim slojem, u vrijeme kad se djecacima još razvijaju testisi, može utjecati na kasniju plodnost.

U platnenim pelenama koza dise.

Bebini intimni dijelovi su u kontaktu s pelenama 24 sata na dan, 2 i pol godine (majke, zamislite da morate jednokratne higijenske uloške nositi toliko dugo!). Jednokratne pelene sadrže niz hemikalija, od hidrogelova kojima se postižu visokoupijaju a svojstva, do nekih u tragovima koje su cak visokotoksicne. Dokazana je otrovnost jednokratne pelene ako dodje do njenog otvaranja i gutanja.

Platnene pelene omogucuju i bolji razvoj kukova od jednokratnih zbog svoje sirine i velicine.

Sta je sa prirodom?Zamislite samo gomilu odpada koje bacaju roditelji svaki dan koristeci jednokratne pelene. Koliko godina ce proci dok se ne raspadnu... Koliko je hemikalija iskoristeno pri njihovom pravljenju. Jednokratne pelene se ne mogu reciklirati niti ponovno koristiti.


HomeHome

Novi proizvodi

Trenutno nema novih proizvoda

Korpa  

(prazno)